Nu de druiven rustig staan te pruttelen zit de noeste arbeid er, voor nu, even op. Vanavond nog even aan enkele flessen wat Trenolin Bukett toevoegen en we hebben er weer enkele dagen geen omkijken naar.

Dankzij deze sublieme planning kunnen we ons nu dus weer opmaken voor onze wijn-studiereis! Ditmaal blijven we redelijk in de buurt en bezoeken we enkele wijnboeren in de Franse Moezelvalei en de Lorraine.

Daarbij gaan we niet ‘op de bonnefooi’ maar zoeken we tevoren naar, vooral kleinere, wijnboeren; veelal biologisch. Bovendien schrijven we die collega’s tevoren aan; met toelichting op onze eigen druiven-gerommel; in de hoop dat we dan ter plekke een wat inhoudelijke dialoog hebben; anders dan slechts het proeven van een wijntje.

Dat werkt niet altijd (er valt aan ons immers ook weinig te verdienen) maar we maken wel degelijk ook vaak een sfeer van gedeelde passie mee. Waarbij zo’n bezoek soms vele uren uitliep en het maar goed was dat ons hotel op loopafstand zat.. 😉 . En zeker: de kofferbak is op de terugreis voller dan heen. Ons eigen gewicht overigens ook, want tsja.. bij zo’n studiereis horen ook de wijn-spijs combinaties…

Qua regio-keuze en invulling van het programma lossen we elkaar af. Het ene jaar ‘de mannen’, het andere jaar ‘de vrouwen’. Nadat René en ondergetekende vorig jaar de invulling van de ‘Loire’ deden was ditmaal de beurt aan Irene en Josine.

En elk jaar is er het voornemen om ook van zo’n wijnreis gedetailleerd verslag te doen. Als je echter op deze site onder ‘op wijnreis’ kijkt dan vind je daar slechts grote leegte.

Als stok achter de deur om dat dit jaar toch echt anders te doen reeds voor vertrek onderstaand alvast onze geplande adressen qua wijn, eten en overnachting.

 

Op de terugweg hebben we nog een wat afwijkend programmaonderdeel en gaan we in Hoeffalize in België kijken naar een te koop staande oude pers (zie foto hierboven). Met ons huidige persje ‘wil het nog net’ maar we hopen volgend jaar nog wat kilo’tjes meer te hebben en dan is een pers met grotere capaciteit toch echt wel zeer welkom. Anders dan die kleine persjes kom je die tweedehands echter niet veel tegen.

pers2

De afweging is danwel een (dure) nieuwe balgpers danwel een meer traditioneel exemplaar. En deze lijkt op onze wensen aan te sluiten..

We gaan ‘m echter sowieso niet meteen meekrijgen. Maar ach: nog een heel jaar de tijd… Eerst maar eens zien of het wat voor ons is..

En hopen dat we een beetje redelijk weer hebben! Vorig jaar zaten we op 14 oktober nog heerlijk buiten te lunchen bij café de la promenade in Bourgueil (zeer aanbevolen!) .

Dat zal er dit jaar vermoedelijk niet in zitten; in Nederland is het warmer! Maar ach.. als het maar droog is.. In de cave..

Zal proberen op Facebook nu en dan wat te berichten over het verloop van de trip.

Enfin, morgen vroeg op..