>>UPDATE: 
Helaas: omdat Corona noopt tot ‘sociale onthouding’ moeten we onderstaande plan helaas annuleren. Volgend jaar herkansing!<<

 

And now for something completely different:

Hieronder toelichting van het hoe en waarom, maar eerst in het kort:

 

Wijnproeverij

Op 26 maart 2020 is er op Wijngaard De Hinn de gelegenheid om eens een heel andere wijn dan “De Hinn” te proeven!

Dan hebben we namelijk de Franse wijnmakers Sylvain Descombes en Jean Yves Cognard op bezoek om ons de heerlijke Bourgondische wijnen van Domaine de Savy en Beaujolais-wijnen van Domaine les Côtes de la Roche te laten proeven!

Aanvang 20.00 u. 

  • Deelname aan de proeverij is gratis
  • wel graag even tevoren via mail (hans@dehinn.nl – vermeld als onderwerp svp ‘proeverij’), telefoon of whatsapp (06-11649313) aanmelden (zodat we voor voldoende glazen kunnen zorgen 😉 ).
  • locatie: Ypeloschoolweg 21 – Wierden

 

Achtergrond

Al meer dan tien jaar komen wij jaarlijks op Chateau de Montrouant in Gibles (West-Bourgogne). Een kleinschalige kasteelcamping waarvan de eigenaar, Jean Mi Gruel, ook zelf wijn produceert (die hij vervolgens louter schenkt aan zijn campinggasten). Elk jaar weer boeiende dialogen over vinificatie, ondermeer omdat Jean Mi ervoor kiest geheel geen sulfiet te gebruiken, met alle risico’s van dien.

Rechts zie je een afbeelding van het kasteel, met linksboven de met wijnstokken bedekte ‘ronde berg’ – Mont Rouant.

 

Jean Yves Cognard

 

Maar over die wijnen gaat het nu niet!

Jean Mi organiseert namelijk ook wijnproeverijen voor z’n gasten. Meer dan 25 jaar lang kwam daartoe Jean Yves Cognard van Domaine de Savy wekelijks met z’n volgeladen busje om traditioneel op donderdag om 11.00 ’s ochtends (!) zijn witte Bourgognes te laten proeven.

Vijf jaar geleden besloot Jean Yves het wat rustiger aan te gaan doen en werd de exploitatie van Domaine de Savy overgenomen door Sylvain Descombes. Sylvain bestiert al sinds 2012, samen met zijn vrouw Delphine, de familie-wijngaard Domaines les Côtes de la Roche.

Domaine de Savy ligt in Saint Amour, en heeft de wijngaarden vooral in de Zuidelijke Bourgogne, in de omgeving van Macon. Met Macon Chaintré en de cru’s Saint Veran en Pouilly Fuissé. Goede kans dat je ze bij een bezoek aan De Hinn al eens geproefd hebt, want zeker kort na de zomervakantie ligt m’n koelkast er vol mee! En anders wel de cremant als bubble bij de oogst.

Domaine les Côtes de la Roche ligt geheel in de beaujolais, nabij Juliénas. Nee nee: geen beaujolais primeur flauwekul maar, naast een beaujolais villages louter cru’s uit Saint Amour, Julienas, Chenas en Moulin a Vent.

In totaliteit 21 hectare wijnstokken, waarvan 6 hectare wit en 15 hectare rood.

Maar wat brengt de heren nu dan naar Nederland?

Ook dat komt voort uit de camping: enige jaren geleden werd Jean Yves voor het eerst uitgenodigd door campinggasten met een restaurant in Maassluis. In de jaren erna sloten twee andere campinggasten aan en was er daarmee ook een proeverij in Ijmuiden en Hilversum. En dit jaar dus wéér een dag erbij, maar dan in Twente!

kan/moet ik wijn kopen?

Dat is uiteraard geheel vrijblijvend. Maar wees er op voorbereid dat je dat na proeven beslist zult doen. Uiteraard brengen de heren de nodige voorraad mee. Maar als je op voorhand al zeker weet een bepaalde wijn aan te willen schaffen is het verstandig evt. tevoren te reserveren, om zeker te weten dat je niet achter het net vist. Zodra bekend zal ik hieronder een lijst met beschikbare wijnen en prijzen plaatsen.

Hieronder alvast een totaal-overzicht; prijzen lopen naar verwachting uiteen van 7 tot 16 euro. Reserveren kan door mij een email te sturen.

Ten overvloede/voor de helderheid:

Net als de wijngaard De Hinn is dit voor ons géén commerciële activiteit; we verdienen er zelf geen stuiver aan maar vinden het gewoon ontzettend leuk jullie deelgenoot van ons enthousiasme over deze wijnen te maken!

 

ps:

Mocht je meer naar het Westen wonen dan breng ik je met alle plezier in contact met de organisatoren van de drie andere proeverijen:

  • 27 maart: Hilversum
  • 28 maart: IJmuiden
  • 29 maart: Maassluis