2009 – eerste oogst – Solaris
Eigenlijk hoort het zo:
- jaar 1: planten
- jaar 2: groeien
- jaar 3: groeien
- jaar 4: eerste oogst
Maar tsja… wat als je ongeduldig bent en bovendien een (veel te) snel groeiende druif hebt als de Solaris.. Dan plant in je het voorjaar van jaar 1 en heb je anderhalf jaar later je eerste (kleine) oogst.
Let wel: we deden het wel voorzichtig hoor.. En hebben er maar een paar trosjes per stok aan laten zitten.
Volgens ‘het boekje’ zou zo’n snelle oogst slecht zijn voor de stok. Nou… de solaris kan daar volgens ons boekje prima tegen! Hieronder de eerste beelden!
“alle begin is moeilijk….”
From eerste oogst wijngaard De Hinn. Posted by Wijngaard De Hinn on 5/05/2012 (88 items)
- Vroeg van start: dan zijn de druiven nog koel en minder vatbaar voor ongewenste effec…
- Erg veel werk dat plukken: gelukkig deden de kinderen ook mee!
- Josine op zoek naar de vooralsnog weinige trossen…
- "Ja!!! Ik zie er één!!!" roept René uit.
- Ja hoor… het is echt een druiventrosje.. 😉
- Ook Irene word steeds behendiger in het knippen. Gelukkig zo vroeg nog amper wespen.
- Kijk: dat schiet tenminste op!. Mooi vrije troszone hè?
- Josine heeft de eerste emmer vol!
- Best moeilijk om slechte druiven te vinden.
- Tevreden gevoel zo’n eerst oogst!
- Afgezien van wat wespenvraat zijn ze echt allemaal puntgaaf. En groen bovendien. Dat …
- Totaal zo’n dertig kilo. Niet zo gek voor een eerste oogst die er zelfs eigenlijk hel…
- Wachtend op wat komen gaat…
- Professioneel spul!
- Bij de solaris met hele trossen geperst…
- Nog even het suikergehalte meten.
- Yep: 100 Oe. Da’s prima.
- Nu even laten staan, tijd voor champagne-ontbijt.
- Nou ja.. Lekkerder dan champagne: een ‘frizzante’ riesling.
- En dat geeft vervolgens de benoigde energie voor het èchte werk. Langzaaaaaam persen….
- De eerste druppels godendrank..
- Nog een paar te gaan..
- De middelste vier rijen zijn nu leeg. Links de VB 91-26-05, rechts de Johanniter. Die…
- Ondertussen begint het ergens op te lijken…
- Lekker gevoel wel…
- Even proeven..
- Fruitig en behoorlijk zoet.
- Ook even het restzuur meten..
- Kwam uit op zo’n 5,5 a 6 g/l. En da’s aan de lage kant. Moeten we na de gisting wel w…
- Nog moeilijk voor te stellen dat dit ‘Wierdense Weelde’ moet worden…
- De pulp toch mar even stevig husselen en napersen. Zit nog veel sap in.
- En ook bij het persen de hulp van Valerie.
- En natuurlijk broer Max
- Max weet al zeker dat het helemaal goed zit!
- Het vrij sulfiet zit wel goed..
- Jip laat het sap alvast smaken.
- De laatste ronde.
- De bentoniet staat klaar. (samen met de al eerder toegevoegde gelatine behulpzaam bij…
- Geen idee hoe dat hoort te ruiken.. maar het stinkt niet…
- Hmmm… Hoeveel moest er nu ook al weer bij??
- Een tevreden wijnboer!
- En de rust keert weder..
- Nee: die was gewoon gekocht. Een heerlijke Marsanne van de Hema!
- Die komen als volgende aan de beurt: 100 stokken VB 91-26-05
- En daarna de 100 Johanniter
- Het resultaat: 14 liter druivensap. Niet heel erg veel, maar we zijn er tevreden mee….
- het restant…
- Daar komt nog wel wat uit, maar je moet ook weer niet te ver gaan. Daar wordt het sap…
- Meteen maar het spul schoonmaken.
- Tsja… wat doe je me zo’n perszak?
- Da’s dus de perswijn. Te weinig om nog iets van te maken..
- Toch maar even proeven..
- Nee. Niet lekker.
- Nogmaals het resultaat.
- En hier het resultaat in ’t glas.
- Beetje troebel nog..
- Opvallend: de wespen verhuizen, nu de Solaris er af is, meteen naar de VB. Duidelijk…
- Fijne jongen. Maar ze doen weinig. Vooral met de druif bezig. En zo hoort het ook.
- En zo hangt de Johan verder te rijpen..
Generated by Facebook Photo Fetcher 2
Geef een reactie