2009 – eerste oogst Johanniter en VB
En ach… Wat voor de solaris geldt, geldt ook voor de Johanniter en de VB: ongeduldige wijnboeren!
Dus ook daar het nodige aan laten hangen.
Achteraf gezien was dat geen verstandige keuze: De johanniter had het het jaar erna echt wel moeilijk. En die VB… tsja.. dat is eigenlijk nooit meer goedgekomen…
Merk op dat we in deze fase qua apparatuur nog wat ambachtelijker zijn… Krijg je wel hele koude voeten van!
“op dierendag druiven plukken….”
From Tweede oogstdag 2009. Posted by Wijngaard De Hinn on 5/05/2012 (114 items)
- De weersvoorspellingen waren niet best, maar het viel alleszins mee. Kouder dan de ee…
- Als gezegd: een vol programma, gelukkig waren René (hierboven rechts 😉 en Josine (zi…
- Of de Karwei dit plaatje ooit voor ogen had..?
- De eerste emmer Johanniter. Vanwege de verwachte opbrengst de aanhanger maar van stal…
- Met lichte tred en een emmer die lijkt te zweven…
- Als gezegd: de Johanitter, afstammeling van de Riesling. Compacte trosjes en amper we…
- Groeten uit Rectum…
- Zoeken of er toch nog een rottend vruchtje tussen zit.
- Maar nee dus: errug gaaf allemaal..
- Ook al hebben we de onderdraad relatief hoog: toch bukken. Gelukkig maar 200 stokken …
- Vooral omdat vele handen licht werk maken.. Hmm. Waar is Josine nu?? Ach ja: die maak…
- … en genoot van de ochtendzon..
- … op gepaste afstand observerend..
- Inmiddels toch maar een iets grotere verzamelbak geplaatst.
- De Johanitter heeft heel compacte trossen, soms net bananen.
- Jawel! De ‘Johan’ is er af
- De weegschaal kon het niet aan… kilotje of veertig, zo bleek later.
- Door de compacte trossen lijkt het minder dan het is, maar zo’n trosje weegt best wat…
- En meteen een goeie neus.. 😉
- Maar eerst ontstelen. Inderdaad: deden bij de solaris niet. Mede vanwege het wat tege…
- En deze weegt dan weer heel weinig: was een mooi gezicht: een wesp hangend in een web…
- Dat blijft er dan over..
- Maar terug naar de Johan: er moet gekeusd worden! Dat kàn natuurlijk met de hand..
- En na het ontstelen dus het kneuzen. Ook dat deden we bij de Solaris niet, maar nu we…
- Maar dit is natuurlijk de echt ouderwetse manier!
- En eindelijk: daar is ook Josine. Die de camera weglegde om bij te dragen aan element…
- Ondertussen komt het sap er al aardig uit.. Let ook op de rode nageltjes van Josine K…
- Het ziet er zonnig uit. Maar echt: dit was hééél koud aan de voetjes!
- Even een drenkeling redden..
- Ondertussen zwemmen anderen voor hun leven!
- En da’s dan het resultaat.. Een bak sap met een hoop prut. Ook anders dan de vorige k…
- een tussentijds afwasje..
- Tussentijds want, terwijl de enzymen hun werk doen, is het tijd voor onze derde (en l…
- De ‘VB’ is nog niet officieel toegelaten en heeft daarom nog geen officiele naam (het…
- Eenmaal toegelaten zal met de ‘VB’ de naam ‘Cabernet Colognes’ op het etiket staan. M…
- Ondanks de bedenkelijk blik van Josine ziet deze tros er wel prima uit. Maar dat gold…
- Zo hoort ie eruit te zien (hooguit tzt wat groter. Let wel: dit is pas het tweede jaa…
- Zoals we na de oogst van de Solaris al zagen: de wespen zijn overgevlogen naar de VB.
- Ze hebben verschillende trossen met rust gelaten…
- Maar vele anderen vielen blijkbaar wèl in de smaak. Forse wespenvraat. Hadden we tòch…
- Irene’s moeder Josefien die tussentijds de Solaris proeft; inmiddels uitgegist.
- En ook Josine is even uitgegist..
- Ben: "moeder! breng je de vorkjes ook mee???"
- en weer ontstelen…
- Ben: "hmmm… je kunt toch ook gewoon een fles wijn KOPEN!!?" Wat een gedoe…
- Helaas: de weegschaal niet in de stress. Kilo of acht ditmaal..
- Mooie knikkers!
- En ja! Je raadt het al!
- Bweegh!! M’n voeten worden helemaal rood!
- Kijk, dat kleurt goed bij Josine’s nagels..
- En ook hier: pecto toegevoegd en laten weken?? Hoe lang?? Het moet rosé worden. Kan v…
- Intermezzo: Bevrijd uit de kelder: de drie weken geleden geoogste Solaris.
- De hevelpomp en -slang…
- Want de Solaris mag in een verse fles, de gist-droesem achterlatend.
- we gaan wat experimenteren dus verdelen over meerdere flessen
- vol is vol. Ditmaal tot aan de rand, want we willen geen zuurstofinwerking meer.
- en de kraan mag weer open..
- Duidelijk zichtbaar: de dode gistcel-droesem op de bodem. De kunst is over te hevelen…
- goed kijken dus….
- en na overhevelen een vers waterslotje erop (dat ‘slot’ voorkomt dat er zuurstof bijk…
- De linker is twee liter en wordt ‘afgevuld’ met CO2. De andere twee moeten het met zu…
- En jawel: ook wij voegen sulfiet toe. En nee: daar krijg je geen hoofdpijn van. Heb j…
- Toch nog behoorlijk troebel na het overhevelen; in een buisje hebben we ’n al behoorl…
- De sulfiet-toevoeging ruim onder wat wettelijk is toegestaan; wel even afmeten..
- Het lijkt wel de scheikundeles van vroeger…
- Je ziet: hij loopt niet tot in de hals door. Da’s onderdeel van het ‘CO2-experiment’
- gaat nu wel vervelen, die toevoeging..
- En deze dus keurig tot in de hals gevuld
- wel nog even doorroeren.
- de poes observeert van grote hoogte. Nou ja.. observeert…
- Gelukkig is René oplettender.
- en na het intermezzo is de Johan klaar om geperst te worden…
- Hoewel.. persen.. Dit loopt er dankzij kneuzen en enzym vanzelf uit.. Dat was bij de …
- Inmiddels licht aangedraaid..
- En het sap stroomt vrolijk verder.
- maar om nu te zeggen dat het er lekker uitziet vraag om enig inlevingsvermogen: dit z…
- Het onstelen bleek ook een nadeel te hebben: door het ontbreken van ‘afvoergootjes’ (…
- Zelfs tot aan het plafond!!
- Althans: de garagedeur… Gelukkig slechts vier lichtgewonden.. 😉
- Bij de volgende draai houdt Josine veilige afstand.
- Zo’n wijngaardje maakt nieuwsgierig..
- Je zou hier heel andere gedachten bij kunnen hebben..
- Maar het is gewoon sap dat van bak naar fles moet. Alleen: dit schiet niet op zo…
- De pet kwam van sinterklaas toen die hoorde dat we een wijngaard gingen beginnen. De …
- Kijk, ondanks de geimproviseerde trechter: dat gaat sneller!
- Het laatste beetje..
- En dat is wat rest: zie te textuur van de perszak in de ‘mash’. Dit spulltje werd nog…
- Tijd voor een eerste klaring: de gelatine.
- En Jip vindt óók de Johanniter erg smakelijk.
- gelukkig hebben we veel gemorst.
- Hij likt z’n neus erbij af..
- Mede door de lamsteligheid vrij veel uiterlijk intacte VB-druifjes weg moeten gooien.
- Als gezegd: we wilden Rosé maken; de knoop doorgehakt reeds na 4,5 uur te gaan persen…
- Hmmm. wat moet dit worden?
- Tsja… je hebt rood en rood.
- Josine vraagt zich oprecht af of dit goed komt: hebben we niet te lang gewacht? Of is…
- Ehh. bestaat dat? Een oud-rosé?
- Opvallend: het sap dat tijdens het kneuzen nog echt rood was is na de enzymtoevoeging…
- In het glas valt het reuze mee..
- En zo tegen het zonlicht lijkt het zelfs helemaal goed!! (later zal blijken dat we no…
- ik ga zo een trucje met jou doen..
- Nee. van wegen wordt het niet meer. We blijven op een liter of acht..
- wijngaard in ruste..
- Nee.. dat sap weet zèlf niet welke kleur het heeft..
- de truc met de poes… deel 1
- deel 2
- deel 3
- zal ik het nog een keer doen?
- of gingen we nu tòch rood maken?
- Kun je kleur ook meten?
- oei oei, wat moet dit worden?
- Kijk eens!! We hebben aardbeien-modder soep gemaakt!
- Finishing touch. Voor nu. Met spanning kijkend naar het vervolg..
Generated by Facebook Photo Fetcher 2