Zoals verwacht: afgelopen nachten flinke nachtvorst. Omdat de knoppen inmiddels beginnen uit te lopen is het dus zeeeerrr gewenst ze te beschermen tegen bevriezing. Daartoe hadden we afgelopen weekend al met Frostect gespoten, maar ook de sproeiers klaargezet.
Bedoeling is dat de sproeiers de knoppen voorzien van een laagje ijs; zolang dat maar blijft bevriezen zou de temperatuur daaronder op ongeveer o graden moeten blijven. Op de foto hierboven is het effect goed te zien.
De nacht van dinsdag op woensdag ging redelijk goed, maar wel bleken op een gegeven moment enkele van de sproeiers ‘vast te staan’ (dus niet meer rond te draaien. Om die reden alle afspraken van vandaag afgezegd, teneinde afgelopen nacht om de twee uur in de wijngaard te kunnen controleren.
En geloof me: héél erg lekker is het niet om midden in de nacht je bed uit te gaan en de donkere vrieskou in te wandelen; daarbij bovendien ook nog eens nu en dan letterlijk onder een koude douche te staan.
Helemaal goed is het niet gegaan: volgens de voorspellingen zou de vorst pas vanaf 2 uur intreden, maar bij het om 24.00 u inschakelen van de sproeiers bleken we al onder nul te zitten. Twee sproeiers gaven geen water… bij de één bleek de op de grond liggende dikke waterslang al dichtgevroren. Door meter voor meter te ‘kneden’ die weer open gekregen (yep, daar krijg je koude handen van..). Bij de ander was de sproeikop (op twee meter hoogte) reeds bevroren. Dus daar met de gas-onkruidbrander bij om ‘m weer op gang te krijgen….
Bij de laatste controle om 6.00 bleek één van de sproeiers niet meer rond te willen. Vermoedelijk waterdruk te laag door ijsafzetting in de slang (de enige sproeier met een wat dunnere slang, de rest is ‘duims’). Enfin; daar was op dat moment weinig meer aan te doen..
Of het de knoppen gered heeft is op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen en zullen we de komende dagen moeten zien. Zeker is wel dat het mooie plaatjes opleverde; om 4.00 resp. 6.00 u.
29/04/2017 op 07:27
Hallo Hans, hoe lijkt het nu?
De knopen in mijn wijngaarde zijn allemaal bruin geworden. Behalve van 1 stok, die ik 2 jaar geleden een 2e kans wilde geven en tegen een boom had geplant 🙂 Die heeft nog roze/groene knoppen.
19/09/2017 op 15:44
Ah, sorry Aart. Had je bericht tussen alle spam over het hoofd gezien. Uiteindelijk op Johanniter en Solaris ca 30% vorstschade, waarbij op groot deel van de stokken de knoppen op de liggers bevroren waren… Vervolgens nieuwe uitloop uit de kop. Ga proberen volgend jaar deels cordon te snoeien.