Wie zijn wij?

We ‘doen’ de wijngaard met zijn vieren:

Hans en Irene Vaessen, Rene Bos, Josine Nijmeijer.

 

Voor de helderheid: onze wijngaard is 100% hobby; onze wijnen zijn ook niet te koop. Wel te proeven 😉

We hebben alle vier een baan; Hans in de gps-wereld, Irene in assurantiën, René zit in de energie en Josine in het onderwijs. Heeft dus ook volstrekt niets met wijn te maken..

 

Hans en René kennen elkaar alweer een jaartje of dertig; nog uit de studietijd dus. En ook de dames gaan al een hele tijd mee 😉

Op enig moment kochten Hans en Irene de boerderij ‘De Hinn’. Om in een prachtige omgeving met veel ruimte heerlijk ‘buiten’ te wonen. Bovendien weliswaar ‘buitenaf’ maar niet ‘achteraf’. Vlakbij Almelo, Wierden, Rijssen en Enter, binnen vijf minuten op de snelweg. En dan toch hazen en (af en toe) reeën door te tuin zien huppelen.

Van het één kwam het ander – hoe dat leidde tot wijngaard De Hinn lees je bij ‘waarom een wijngaard‘?

Maar het is meer dan alleen de wijngaard. Schoffelen, snoeien, spuiten en plukken. Ook de vinifcatie doe we zelf. En dan leer je vooral…. dat je veel te leren hebt.

Met z’n vieren hebben we dan ook de nodige cursussen gevolgd en gaan we een of tweemaal per jaar op ‘wijnreis’. In de hoop met zo’n wijnboer een andere dialoog te hebben dan het standaard proef-proef-proef-doos-in-kofferbak-doei!!.  En dat lukt meestal heel aardig, met bovendien leuke contacten tot gevolg.

Ook gaan we graag op bezoek bij andere Nederlandse wijnboeren. Hobby of professioneel. Verbazen ons er soms over dat men 12 euro durft te vragen voor een fles bocht… Maar slaan soms ook achterover van verbazing over de kwaliteit die er daadwerkelijk al in Nederland gehaald wordt! En dan niet in de zn van ‘lekker… voor een Nederlandse wijn’… Maar een wijn die je ook blind proevend bovenaan je lijstje zou zetten…

Dat niveau willen we graag proberen te evenaren of op termijn misschien zelfs te overstijgen. Dat laatste is misschien wel erg ambitieus… Want hoe kun je in hemelsnaam als amateur het niveau halen van iemand die er jarenlang fulltime mee bezig is? Zelfs de gedachte zou je, zachtgezegd, al als arrogant kunnen betitelen.

Maar tegelijk ook een beetje serieus: we hebben immers als groot voordeel dat we er niets mee hoeven te verdienen. Op termijn, als alle druiven volledig ‘in productie’ zijn zouden we jaarlijks duizend flessen kunnen maken. Maar wat moeten we daarmee? Behalve weggeven? Zoveel vrienden hebben we niet, daar hebben we geen tijd voor 😉

Dus we kunnen experimenteren dat het een lieve lust is. Geen probleem als er eens een 25 liter flesje faliekant mislukt. Geen probleem om nòg meer druiven wèg te knippen om een hogere concentratie te behalen. Dat is de luxe van de amateur en een belofte voor de toekomst…

Toekomst? Nou…. onze aller aller eerste wijn (Solaris) was meteen een schot in de roos. Dáár doen we het voor!! Maar tsja.. dat was maar zes liter van 100 stokken. Bovendien in een jaar dat de weergoden de wijnboer 1000% gezind waren.. Beginnersluck…

…. dus voorlopig zijn we al heel tevreden als we een lekker drinkbare wijn kunnen maken; en dat lijkt inmiddels een beetje te lukken. En van daar uit verder…

 

Dus…wie zijn we? Wijnliefhebbers die meer van wijn willen weten. Door niet alleen te proeven, maar ook zelf te maken…