Zoals eerder gemeld: we hebben ook dit jaar besloten de oogst van de Johanniter in twee delen te knippen.

Hoe later – hoe beter de rijpheid. Juist de Johan heeft de neiging hoog in de zuren te zitten (eerste oogst was 11 g/l) en moeite om voldoende suikers te maken. Bovendien lijkt de fenoloschie rijpheid erg van invloed op de kwaliteit van het uiteindelijke product.

“zo lang mogelijk laten hangen” zou je dan zeggen. En dat klopt wel, maar houdt ook een geweldig risico in. In slechts enkele dagen kan de voltallige oogst ten gronde gaan aan schimmels of vogels.

Het weer speelt ook een rol. En dat weer is droef op dit moment, alsook afgelopen weken. Je kunt je afvragen of er dan überhaupt nog iets gebeurt in de druif.

Hoe dan ook: we hebben dus verkozen in twee keer te oogsten en drie weken terug per stok ruim de helft weggeknipt. Alles wat er daarna nog hing was volkomen gezond (als in: geen schimmels). Dat is nu wel anders.

Maaaaarrrrrrrrr

Het levert ook weer interessante vraagtekens op. Niet elke botrytis is slecht namelijk. Er is verschil tussen ‘grijsrot’ en ‘edele rotting. Die laatste wordt in Frankrijk ‘Pourriture Noble’, in Duitsland ‘Edelfäule’ genoemd.

Door die edelrot drogen de druiven uiteindelijk helemaal in; leidend tot een hoog suikergehalte en hoge smaakconcentratie. De opbrengst is door dat indrogen natuurlijk erg laag; tevens de reden dat de resulterende ‘Sauternes’ en ‘Beerenauslese’ wijnen zo duur zijn. Dat laatste wordt vaak nog versterkt doordat gewerkt wordt met verschillende oogstronden.

Enfin… ook in onze wijngaard is evident sprake van Botrytis, maar het is ons niet helemaal duidelijk of we dit nu als grijsrot of edelrot moeten zien. Sterker: we hebben de indruk dat het gros edelrot is. En dat die druiven dus gewoon mee-geoogst mogen worden. kan ook wishfull thinking zijn. Maar qua omstandigheden klopt het wel: warme zomer, botrytis pas op de rijpe druiven en bovendien hoge luchtvochtigheid…

En bovendien, gesteld dat het edelrot is: we weten ook niet of we dan eigenlijk eea nog zouden moeten laten hangen, danwel stapsgewijs alleen de ingedroogde druiven eraf moeten halen.

Dat laatse zou beslist leiden tot onvoldoende opbrengst en is geen optie. Komende dagen studeren we er nog op, maar zoals de zaken nu staan zullen de meeste druiven gewoon meegaan in de pers – in de hoop dat in ieder geval het verhoogde suiker bijdraagt aan het overall-suikergehalte.

Enfin, kijk maar even mee:

“We staan aan de vooravond van de laatste oogst: zaterdag gaat de tweede helft van de Johanniter er af. Moet ook wel, want de botrytis rukt op. Hoewel… het lijkt er op dat we meer te maken hebben met edelrot dan met grijsrot. Dat wordt nog lastig keuzes maken, straks tijdens de oogst…”

From Stand van zaken 7 november 2013. Posted by Wijngaard De Hinn on 11/07/2013 (11 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

(Stand van zaken 7 november 2013; 11 photos)
 

 

…………………………………………………….. Meer info over edelrot: http://www.bibere.com/Druiven_20/Infectie_en_aantasting_door_Botrytis_bij_Edelrot_98.html