Onderstaande is waarmee we in het najaar de vinificatie ingaan.
 
Met enkele bijzondere gisten en hulpstoffen die normaal alleen voor de professional bereikbaar zijn. Mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inkoop van de Brabantse Wijnbouwers (waarvan we ook als Twentse wijnbouwer lid mogen zijn).
 
Geweldig actieve club met inmiddels meer dan 500 leden!
vinif4
 
Was nog een heel gepuzzel om onze keuze te maken; daarbij lettend op zaken als verwerkingstemperatuur, zuurafbouw, mannoproteïnen, polysacharides, polyfenolen, fruit-esters en glycerine. Allemaal zaken waar je helemaal niet aan wilt denken als je wijn drinkt. Wijn is een puur natuur drankje, maar uiteindelijk is het toch ook ‘harde’ scheikunde. 
 
Eerlijk gezegd hebben we daar maar heel weinig kaas van gegeten en begrijpen maar ten dele welke keuzes we nu precies maken. Maar we leren elk jaar weer.
We hebben er in ieder geval voor gekozen ditmaal niet al te veel ‘kleine experimentjes’ te doen maar per wijn maximaal twee varianten toe te laten. Die varianten kunnen dan betrekking hebben op zowel gebruikt gist als hulpstoffen.
Voorbeeld: we kunnen op de johanniter besluiten, net als verleden jaar, met twee soorten gist te werken. We kunnen ook besluiten te werken met verschillende vergistingstemperaturen en we kunnen al dan niet bijvoorbeeld SIHA Opti White (wat de complexiteit moet verhogen) toepassen. Als je al die mogelijke combinaties gaat uitvoeren worden het er een hoop. Bovendien hebben we vijf verschillende druiven. Voor je het weet heb je meer dan 50 varianten en zie je door de bomen het bos niet meer waardoor je uiteindelijk alles bij elkaar gooit en nooit meer kunt reproduceren wat nu echt de juiste keuze was.
Dusss… we hebben ons voorgenomen daar dit jaar heel gedisciplineerd mee om te gaan. Of dat lukt zal (veel) later blijken!
Als ik er aan toekom zal ik op enig moment nog wel aan het logboek toevoegen waarom we welke keuze gemaakt hebben (ook zodat we het zelf nog weten ;).