De video’s hieronder zijn van wat eerdere datum; het proces is in essentie elk jaar hetzelfde immers. Kijk voor de actuele stand van zaken op de Homepage.


oogst

 

De mooiste dagen voor de wijngaardenier zijn de oogst-dagen! Letterlijk de vruchten plukken van je arbeid immers.

En dan is het elk jaar in essentie hetzelfde proces: plukken, ontstelen en kneuzen, paar uurtjes inweken en dan… persen!

Doordat niet alle druiven tegelijk rijp zijn hebben we elk jaar circa drie van deze heerlijke dagen. Wil je een keer komen helpen: dat kan! Hou facebook in de gaten en je weet wanneer we weer aan de slag gaan!

 


uitbreiding  – aanplant souvignier gris

 

We zijn begonnen met 300 stokken; in deze video de uitbreiding in 2012 naar 400, met de aanplant van de souvignier gris. Een prachtige druif waarvan we inmiddels (eind 2015) onze eerste oogst hebben gehad.

Deze video laat zien dat er ook bij het planten van de druifjes nog wel wat werk komt kijken…

Overigens is de wijngaard een jaar later uitgebreid met nog eens 100 stokken Cabertin, links van de Gris. Die zal als het goed is in 2016 een eerste oogstje leveren.

 


stand van zaken sept 2012

 

 

Eind 2012 bleek dat we solaris niet meer hoefden te oogsten: dat hadden de wespen al voor ons gedaan…

In deze video gaat het ondermeer over de ‘cabernet colognes’ die er op dat moment, ondanks de wespen, nog veelbelovend uitzag. Uiteindelijk was de oogst van deze druif echter wederom een drama; met name door ‘lamsteligheid’ rijpten de druiven onvoldoende af. In combinatie met de ellende van voorgaande jaren, en ook kijkend naar ervaringen bij andere wijngaarden hebben we enkele maanden na deze video dan ook de knoop doorgehakt deze druif te rooien en te vervangen door de Cabernet Cortis, waarvan we in 2015 een eerste, kleine, oogst hebben gehad.

De Solaris staat er nog steeds, maar zit in de ‘gevarenzone’. Naast wespenvraat heeft die ook veel last van Botrytis waardoor we eigenlijk nog nooit een echt goede oogst van deze druif hebben gehad. Ondertussen is het echter wel een hele snelle groeier waar we daardoor heel veel werk mee hebben. In 2016 gaan we ‘m drastisch snoeien en zien hoe het dan gaat. Maar als het niet beter wordt zal ook deze druif tzt plaats gaan maken voor een ander ras. Mocht je dus een stevig groeiende druif bij je pergola willen… 😉

De johanniter is een heel ander verhaal: die leverde in 2012 een heel aardig resultaat en in 2013 en 2015 nog veel beter. Dat is beslist een ‘blijvertje’ binnen de Nederlandse druiven.