Wonderlijk jaar, 2014. Aanvankelijk alles super, na zeer zachte winter en vroege uitloop. Vervolgens alles lekker in de knop en alsnog een fikse nachtvorst. Daarmee eigenlijk meteen de potentie van2014 de nek omgedraaid.

Gelukkig niet alles bevroren. En mooi zomerweer in juli. Helaas helaas echter: augustus werd de natste augustus sinds de uitvinding van de druif. Wel wàt preventief kunnen spuiten, maar onvoldoende. Met een zeer heftige aanval van valse meeldauw tot gevolg. En vermoedelijk ook ‘gewone’ meeldauw.

Het resultaat anno vandaag:

– van de solaris hebben we niet kunnen oogsten. De druiven gingen ‘krenten’ danwel vielen spontaan van de tros. Geen lamsteligheid; de steeltjes zijn nog groen. Het vermoeden is dat meeldauw hiervan de oorzaak is geweest.

– Ook de johanniter heeft last van datzelfde effect. Opmerkelijk is dat bij de ene plant alle trossen ‘verkrenten’, bij de andere geen enkele. Nu zie ik het zich toch ook wel bij ‘losse trossen’ een beetje ontwikkelen. Oogsten is echter nog volstrekt geen optie. Een enkele tros zit wel op zo’n 70 Oe, de meesten op 50Oe (streven is 80).

Bijkomend probleem is echter dat, dankzij de valse meeldauw, de kwaliteit van het blad beroerd is. En daarmee de vraag of er nog voldoende fotosynthese is om af te rijpen. We zullen het zien; nog ene week of drie, vier afwachten.

En tot slot onze ‘nieuwe belofte: de souviginer gris. Die zit pas in het derde jaar dus zou eigenlijk nog helemaal geen druiven mogen dragen. Toch hebben we e.e.a. laten hangen. En dat ziet er eigenlijk wel behoorlijk goed uit, met zelfs enkele trossen zoals we die nog nooit in onze wijngaard zagen!

Ook de souvignier heeft een tik gehad van de vorst; ruim de helft heeft helemaal geen druiven. En ook hier en daar problemen zoals bij de solaris. Maar qua suiker redelijk op niveau, van 70 tot hier en daar een uitschietertje naar 90 Oe. Ik schat het op totaal 10 a 15 kg. Dat is niet veel maar, als gezegd, eigenlijk zouden we helemaal niets moeten hebben (als volgend jaar alles goed gaat zou er zo’n 100 a 150 kg af moeten komen).

Enfin, morgen gaan we oogsten en proberen er wat wijn van te maken. Mocht de johan helemaal de mist ingaan dan moeten we het dit jaar met een totaal resultaat van 10 flesjes doen; en da’s zo’n 2% van het potentieel… 😉

Mag het wel een heeeeel lekker wijntje worden!