Ik realiseer me dat ik ernstig achterloop met het updaten van deze site. Heeft er ook mee te maken dat in de wijnbouw eigenlijk elk jaar hetzelfde proces doorlopen wordt en nieuwsberichten daarmee al snel een ‘herhaling van zetten’ worden.
Dat wil echter niet zeggen dat elk jaar hetzelfde is. Vandaar, na bijna een jaar, toch weer even een update…
Oogst 2014
Zoals in eerdere berichten al te lezen was: 2014 was geen best jaar. Uiteindelijk hebben we de johanniter en Souvignier tegelijk geoogst en samengevoegd. In onrijpe staat, maar afrijpen deed het toch niet meer; het blad was er al af.. (meeldauw). Heftig ontzuren en suiker toevoegen mocht niet baten: in de kelder staat 10 liter alcoholhoudende drank waar je niemand een plezier mee doet… Misschien toch maar eens kijken hoe je daar ‘marc’ van maakt; meer nut zal het niet hebben. Snel vergeten… 2014.
Voorjaar 2015
En ja hoor: voorjaar 2015 was het wéér raak. De nacht van 15 op 16 juni (!!). Met stevige nachtvorst op een moment dat je het niet verwacht. Overdag nog met de cabrio rondgereden; gestopt omdat het door bewolking afkoelde… Bewolking isoleert dus geen seconde eraan gedacht dat het zou kunnen gaan vriezen.. Maar helaas: de hemel trok open, de wind ging liggen… Schijnbaar is het ‘op Twente’ min 9,8 geweest.. De koudste nacht tweede helft juni ooit gemeten… Heel fijn….
Het effect
Gelukkig is het effect ervan minder ernstig dan vorig jaar. We snoeien ‘enkel guyot’, waarbij de bedoeling is dat uit de ‘liggers’ gelijkmatig verdeeld totaal zes uitlopers per plant ontstaan. Bijna alle knoppen op de liggers waren echter bevroren.. In plaats daarvan dus uitloop vanuit de kop van de plant. Lastiger controleerbaar en minder opbrengst.
Maarrrrr… als we kijken naar de stand van zaken anno vandaag dan is er hoop. Bovendien werkt het klimaat nu wel goed mee en was het een fraaie zomer met veel zon, hoge temperaturen en weinig regen (behoudens een historische ‘code rood’ zomerstorm die een dikke tak van een oude eik blies maar de wijngaard vrijwel ongemoeid liet..).
De johanniter lijkt de meeste last van vorstschade te hebben; daarvan zal de opbrengst beperkt zijn (en zeker niet het niveau van 2013 halen).
De solaris doet het eigenlijk best heel goed. Met de Solaris hadden we altijd last van misbloei (druiven aan de tros ontwikkelen niet, vallen af). Ter voorkoming daarvan dit jaar voor het eerst de Solaris halverwege de bloei ‘getopt’ (= punten van de uitlopers afknippen). Dat zou de plant dwingen energie in de tros ipv in groei te steken. En dat lijkt te werken; er is althans dit jaar amper misbloei en de opbrengst van de solaris zal mogelijk zo’n 50% van max zijn..
Nieuwkomer cabernet cortis mag dit jaar voor het eerst wat druiven gaan leveren. De plant zit in z’n derde jaar en er zitten heel aardige trossen in; ofschoon niet heel veel. Opvallend is dat de even oude cabertin nog steeds een mini-struikje is, met weliswaar hier en daar een trosje maar duidelijk nog een peutertje, ver van volwassenheid. Kan komen door de minder bemeste ondergrond; maar vermoed dat het ras-eigen is. Geeft niet: dankzij de solaris weten we dat snelle groei ook héél veel werk betekent.
En tussen die twee (straks) blauwe druiven in staat de nu 4-jarige souvignier gris. Ook daar vorstschade; dus beperkte opbrengst. Maar tsjonge! Wat een mooie plant is dat. Stevige groeier, maar mooi omhoog met weinig dieven. Daardoor goed bij te houden qua snoei. Flinke trossen ook. Goede kans dat dat onze ‘numero uno’ gaat worden..
bedreigingen
Helaas hebben we momenteel ook te maken met heftige bedreigingen:
wespen
Door de zachte winter zijn de wespen talrijk. Op dit moment valt het nog mee, maar de tweede helft augustus belooft wat… We hebben twee nabije wespen-nesten kunnen rooien maar er zijn er meer (en die kunnen we niet vinden). Eergisteren dus toch maar begonnen netten om de solaris te spannen; baat het niet schaadt het niet (maar het is wel een rot-klus).
Daarnaast wespenvallen gehangen met extra effectieve lokstof (10 euro per liter, pfff…..) alsook een nep ‘vijandig nest’ opgehangen; in de hoop dat de wespen zich daardoor laten afschrikken.
Suzuki
En tsja… naast vorstrisico, meeldauw en wespen is er sinds enkele jaren een nieuwe serieuze bedreiging: de suzuki fruitvlieg.
Fruitvliegjes zijn van alle tijden en net echt een probleem. Deze suzuki echter legt z’n eitjes ook in onrijpe vruchten; leidend tot een azijn-besmetting. Eén aangetaste tros in je oogst en alles kan de afvoer in.. En bovendien: er bestaat eigenlijk nog geen probaat middel tegen.
Ze zijn met name actief in sept/okt, en dan vooral op de blauwe druiven (we wensen de cortis alvast sterkte). De eerste exemplaren zijn reeds gesignaleerd (de mannetjes zijn herkenbaar aan de zwarte stip op de vleugel) – we gaan het meemaken.
Ondanks dat nog niet goed duidelijk is hoe de suzuki te bestrijden leek het goed in ieder geval wat nuttige insecten aan te trekken. Vandaar dat we een stuk natuurakker ingezaaid hebben aan de achterkant van de wijngaard. Gesubsidieerd door landschap Overijssel. Da’s sowieso prachtig, met twintig soorten één en tweejarige bloemen een lust voor het oog. En bovendien talrijke vlinders, wilde bijen en ander zoemend spul. Nu maar hopen dat er een natuurlijke vijand voor de Suzuki fruitvlieg bij zit..
Jeu de Boules
Of liever: petanque…
Zoals eerder gemeld: de jeu de boules baan is in bedrijf. We hebben er al vele uren doorgebracht om met vrienden en een goed glas wijn een balletje te gooien. Het spel is bedoeld voor oude mannetjes in Frankrijk; maar naar schijnt zorgt de combinatie van spel en drank er ook voor dat die mannetjes zo oud worden.. Eigenlijk soort van fitness dus…
Probleempje is wel dat de baan eigenlijk te zacht is. Afgelopen zomer ook weer in Frankrijk gespeeld en daar rollen de ballen toch echt een stuk verder. Vorige week met de tuinman besproken hoe we die toplaag wat harder kunnen krijgen (soort van cement toevoegen). To be continued..
Concluderend, voor dit moment:
Het gaat geen topjaar worden als in 2013, meer zeker beter dan 2014. In welke mate… dat zal afhangen van wespen en vliegjes… Fingers crossed….