Na de wijntrip de stand van zaken:

  • de Johanniter staat vrolijk te borrelen; de gisting is nog geheel op gang; flessen staan in de bar op ca 18 graden
  • de solaris is geheel uitgegist – vorig weekend de malo toegevoegd. Nu voor het eerst het zuur weer gemeten en dat levert een verrassend/teleurstellend resultaat:

Het zuurgehalte van de solaris bij oogst was 9 g/l, na gisting 8 g/l.

Opmerkelijk:

  • Bij de perswijn is het zuur verder gedaald naar 6 g/l; dat is ook wat beoogd/verwacht werd van de malo. Opmerkelijk is ook dat deze wijn al behoorlijk helder is.
  • De twee grote flessen echter, de ‘hoofdpersing’ dus laat geen daling van het zuur zien (is nog steeds 8 g/l): danwel de malo is hier niet aangeslagen; danwel heeft gewoon meer tijd nodig..
  • alle flessen laten in de refractometer nog 30Oe zien

We geven de malo nog wat meer tijd en laten de flessen nog een week/twee weken ‘warm’ staan (ca 20 graden).