We waren eigenlijk van plan pas over twee a drie weken de laatste oogst te gaan doen, maar zojuist wat metingen gedaan en de knoop doorgehakt: morgen gaan zowel de Souvignier Gris als de Johanniter er van af.
En dat is een heel aardige hoeveelheid, naar verwachting het dubbele van de twee eerdere oogstdagen bij elkaar. Bovendien zal er deels tegelijk geoogst en geperst gaan worden. We zullen het met z’n vieren uiteindelijk best redden, maar een paar extra handjes zijn beslist welkom. Mocht je het leuk vinden kom graag helpen met de oogst!
We beginnen omstreeks 9.30; maar ook eind van de ochtend/begin van de middag ben je welkom. Sterker: dan zal de piek van het werk zijn. Mòcht je willen meehelpen: bel of mail Hans dan even (06-11649313/hans@dehinn.nl).
Vanwaar deze vervroeging van het oogstmoment?
Zojuist weer wat metingen gedaan in de wijngaard, met onderstaande uitkomst:
Dit betekent in de praktijk dat we met, met name, de Souvignier Gris tegen een probleem aanlopen dat we niet eerder hebben gehad en voor Nederland zelfs vrij uitzonderlijk is: het zuurgehalte dreigt te laag te worden!
Een witte wijn heeft ‘in het glas’ veelal een zuurgaard van 6 a 7 g/l. Minder komt ook wel voor maar maakt de wijn al snel vlak.
Afhankelijk van gekozen methodes en gistsoort zal tijdens de vinificatie de zuurgraad nog met 2 tot 4 g/l dalen. Je wilt dus eigenlijk met minimaal 8 g/l oogsten.
Tot dusverre hadden we daar geen problemen mee; zaten we eigenlijk altijd juist te hoog waardoor we zelfs meteen na oogst moesten ontzuren. Dit jaar is het omgekeerd en zit vooral de Gris ruim in de gevarenzone, terwijl de Johan eigenlijk ook niet meer verder moet dalen.
Het suikergehalte van beiden zouden we liever wat hoger zien, op 80 Oe. Bij de Johanniter lijkt dat nog wel wat te ontwikkelen, maar opmerkelijk is dat het bij de Souvignier Gris afgelopen week niet meer veranderd is.
Nachtvorst
Bovendien, en ook dat speelt een rol, wordt er voor komend weekend de eerste nachtvorst voorspeld. Dat is voor de druiven niet erg, maar wel voor het blad. Door vorst wordt het van de ene op de andere dag herfst en zal er geen suiker meer opgebouwd worden (terwijl de zuurafbouw wél nog even door gaat).
vogelvraat
Nadat eerst de kippen van de buurman de laaghangende trosjes al verorberd hadden hebben andere vogels de trossen nu ook ontdekt. Een enkele stok aan de rand, nabij de houtwal, is al helemaal kaal, iets verderop is alleen de bovenkant van de trossen aangetast. Je ziet linksonder zelfs nog een verdwaalde wesp, maar die activiteit is wel zo’n beetje voorbij, zeker als het gaat vriezen zijn de wespen exit.
Maarrr… dit is ook de periode van de spreeuwenzwermen uit Polen. En, anders dan de verderop gelegen wijngaard Baan hebben wij geen spreeuwenkanon dat ze afschrikt.
We hebben de troszone echter behoorlijk ontbladerd (zodat de trossen na regen snel drogen en de zon er bij kan) en alle druiven zijn goed zichtbaar. ALS er zo’n zwerm voorbij komt zullen ze de prooi snel weten te vinden en kunnen we in enkele minuten alles kwijt zijn.
Al met al
Al met al nemen we het zeker voor het onzekere. De trossen hangen er prachtig bij en zijn in uitstekende conditie. Bovendien dreigt het, wederom, een prachtige dag te worden morgen, 15 graden en volop zon. En dan is zo’n oogstdag gewoon genieten!