Dit jaar maken we van het gros van onze blauwe druiven rode wijn. Niet volledig dus… deel van de Cabernet Cortis hebben we al na zo’n drie uur schilcontact geperst om er rosé van te maken. De rest heeft zo’n twee weken met schil en al mogen gisten. Daardoor is er alle tijd om de kleur en smaak uit de schil te trekken en krijg je zo… rode wijn.
Die wijn hoeft eigenlijk amper nog geperst te worden, maar dat deden we tóch maar.. Zowel vanwege rendement als smaak/complixiteit.. In de toekomst gaan we nog wel eens experimenteren om de zgn. ‘lekwijn’ afzonderlijk te vinifiëren. Voor nu zijn we al blij als we eindelijk eens een lekker rood wijntje kunnen maken (die van 2016 was immers ‘niet denderend’ (ahum).
Maar voor we gingen persen eerst de solaris overhevelen. Ook daarvan was de gisting na ruim twee weken voorbij, maar we hebben ‘m nog even op het gist willen laten staan. Vandaag echter wordt ie daar afgehaald en overgeheveld in schone vaten.
Ook de rode wijnen gingen na persing in zo’n 60 litervat… Maar tsja.. dat moet dan nog wel de keldertrap af… 😉