etiketTsja… en dan zou je verwachten dat hier mooie afbeeldingen van alle onze Goddelijke wijnen zouden staan, met bestelknop en al… we moeten je teleurstellen..

Niet omdat we nog geen wijn gemaakt hebben, zeker niet. Maar héél veel is het nog niet geweest en wat we maken verkopen we niet maar drinken we allemaal lekker zelf op ;).

Meest succesvolle was het jaar 2013, waarin we totaal zo’n 200 flessen maakten. Qua druiven driekwart Johanniter, een kwart Solaris. Naast Johanitter en Solaris ‘apart’ hebben we ook een Johan/Solaris ‘blend’ gemaakt.

Als we van de 2013-wijn één ding geleerd hebben: geef de wijn tijd. Hij is jong best goed drinkbaar maar vooral de johanniter heeft tijd nodig om in balans te komen. Eigenlijk minimaal een jaar laten liggen…

De oogst 2014 was een drama: door combinatie van vorstschade en valse meeldauw amper oogst, en bovendien onrijpe druiven. Snel vergeten; niet drinken.

Ook 2015 had een slechte start, met flinke nachtvorst tijdens de bloei, half juni (!). De maanden erna waren weliswaar prachtig, maar door de vorst is de opbrengst op voorhand gehalveerd en loopt alles een week of drie achter op de normale planning. Het is daardoor spannend of alles zal weten a te rijpen.

Ook spannend is dat we in 2015 een eerste oogst(je) verwachten van de Souvignier Gris en de Cabernet Cortis. De Gris wordt een witte wijn; van de Cortis willen we een rosé maken (de opbrengst zal te klein zijn voor rood, misschien volgend jaar; samen met de Cabertin).

Het etiket-ontwerp is overigens van Josine; geïnspireerd door druivenranken en initialen van de makers.

UPDATE Juli 2016

De oogst van 2015 viel uiteindelijk behoorlijk mee. Zowel kwantitatief als kwalitatief. Alles bij elkaar zo’n 150 liter. Verdeeld over Johanniter, beetje Solaris en toch behoorlijk wat Gris. De druiven waren echter niet goed afgerijpt; het geheel was veel te zuur en had te weinig suiker. We hadden dus nog wel wat uitdaging in de vinificatie (zie logboek vinificatie).

Maarrrr… het resultaat was helemaal niet onaardig. Leidend tot de arrogante gedachte ‘als we dit kunnen maken van onrijpe druiven, wat moet dat dan wel niet worden als ze wèl goed afrijpen??’.

Enfin, we zullen het gaan zien.

UPDATE 2018

2016 leverde een leuk resultaat, vooral de Solaris Barrique was een geslaagde wijn. Na beperkte oogst in 2017 (zie blog) blijkt dat er met een deel van de wijnen ook iets mis was qua biologische stabiliteit (spontane malo in de fles) en moeten we dat jaar maar snel weer vergeten.

2018 was echter echt een topjaar! Op moment van schrijven zit alles nog in het vat, maar zowel kwalitatief als kwantitatief ziet het erg erg goed uit. Kwantitatief is de opbrengst van 2018 groter dan van alle voorgaande jaren bij elkaar. Kwalitatief hebben we te maken met mooi afgerijpte druiven; voldoende suikers en lage zuren. Ofschoon we de wijn niet verkopen is de hoeveelheid dit jaar dusdanig dat we straks wat meer mogelijkheid hebben bezoekers een flesje mee te geven (op basis van een vrijwillige bijdrage in de kosten van de wijngaard ;)).