Kennelijk was de redacteur van deze site in winterslaap (ahem), want de laatste update is alweer een tijdje geleden.

Toch is niets minder waar en zijn we de afgelopen maanden wel degelijk druk geweest met de vinificatie van onze oogst van 2016. Laatste handeling bij de witte wijnen is dat we die vorig weekend toch nog maar een tikje extra ontzuurd hebben; strevend naar een zuurwaarde in de fles van zo’n 6 gram per liter. Da’s grofweg tussen de Franse en Duitse witte in. Voor de gemiddelde Nederlandse wijn aan de lage kant, maar wij zijn natuurlijk weer eigenwijs ;).

Aan die vinificatie is niet zo heel veel te zien. Zeker niet nu we weten dat we de handelingen vorig jaar niet helemaal goed deden, leidend tot de interessante prenten van de ‘latte macciato‘. Dat kwam uiteindelijk wel goed, maar het bezinken vroeg erg veel tijd. De truc zit ‘m er in dat je de kalinat eerst in een kleine hoeveelheid wijn op moet lossen en pas dan toevoegen. Waarom dat precies zo is is me niet duidelijk geworden maar het verschil in neerslagtijd is enorm. Dit jaar deden we het wel goed, met als nadeel dat het geen ‘komt dat ooit nog goed’-plaatjes opleverde..

Voorlopig hebben we bijna alles nog als ‘mono-cepage’ in het vat (één druivensoort per vat) maar we gaan nog wat experimenteren met blends van verschillende soorten. Heb tijdens het schrijven dezes een 50% johan, 25% solaris, 25% Souv gris in het glas en da’s he-le-maal niet verkeerd. En heel misschien gaan we ook nog wat doet met 1 a 2 % ‘süsreserve’ (= puur druivensap). We’ll see.

Frans eiken

Andere belangrijke ontwikkeling is dat we vandaag voor het eerst in ons wijnmakersbestaan een heus nieuw, licht ‘getoast’ Frans eiken vat hebben gevuld met 60 liter rood vocht (Cabernet Cortis).

Daar wil je wel in verdrinken 😉

overhevelen…. de zwaartekracht doet z’n werk..

De Cortis is op dit moment echt nog niet ‘lekker’ om te drinken. Iets te veel paprika in de neus en bovendien heul veul tannine (het plakt erg aan de tanden). Rode wijn als deze heeft dan ook een langere rijpingstijd nodig, en dat gaat bovendien gebeuren op nieuwe eikenhout. De micro-oxidatie in het vat draagt bij tot die rijping en het eiken zelf geeft niet alleen smaak af maar draagt ook bij aan afbouw van de tannines. Als gezegd: voor ons voor het eerst en daarmee toch wel weer spannend.

maagdelijk vaatje… in afwachting van wat komen gaat..

en even later een serieuze jongen, inclusief het onvermijdelijke morsen.. 60 liter Cabernet Cortis..

echt tot aan de rand toe vol, en dat moet zo blijven!

Het vat heeft een paar dagen buiten gestaan, gevuld met water om het hout voldoende te laten ‘zwellen’, maar bovendien met een redelijke concentratie Sulfiet en Citroenzuur om het vat geheel te ontsmetten. Zojuist is het vat gevuld. De wijn blijft er naar verwachting een half jaar in. Doordat het vat wat poreus is zullen we het geregeld een beetje moeten bijvullen; gelukkig hebben we voldoende reserve.

En ondertussen… druk bezig met voorbereiding van de botteling van wit en rosé, ergens in april/mei.

ik wilde altijd al een eigen glasbak, maar dit is toch niet helemaal wat ik daarmee bedoelde 😉

De flessen en kurken zijn inmiddels binnen; 400 stuks in totaal (en daarmee tweemaal meer dan ooit te tevoren). Capsules en etiketten moeten nog… En vervolgens wachten op een heerlijk zonnig en windstil weekend om al dat heerlijk vocht in de fles te stoppen….