Ja ja: een volgende professionaliseringsslag in onze hobby-wijngaard!

In voorgaand bericht had ik het over de ‘latte macchiato’ – ofwel het verontrustende effect van de ontzuring.. Gelukkig zakt al die ellende al heel snel naar de bodem en ziet het geheel er weer als wijn uit.

Maar daarnaast kun je nog te maken hebben met andere, meer blijvende, oorzaken van troebeling; zoals eiwit. Zoals eerder gemeld: daartoe hebben we bentoniet toegevoegd. Eiwit is positief geladen, bentoniet (=klei) negatief dus dat trekt elkaar aan en het bentoniet trekt zo de eiwit mee naar de bodem.

Toch wordt het daarmee nog niet zo helder als we zouden willen; kennelijk blijven er toch wat zwevende deeltjes achter; vermoedelijk restanten van gistcellen. We doen geen laboratorium-analyse dus kunnen daar slechts naar giss(t)en.

Binnenkort, vermoedelijk binnen enkele weken, gaan we bottelen en dan willen we ook dat eruit hebben. En dat gebeurt door te filteren.

In de eerste jaren deden we dat helemaal niet, met de oogst van 2013 echter wel; en wel met een vinoferm drukfilter. Dat ziet er uit als een ver-edelde plantenspuit en dat is het feitelijk ook:

vinoferm

Je kiept maximaal 11 liter water in de plantenspuit, paar keer pompen en het perst er via twee filterplaten weer uit. Het resultaat is redelijk verblufffend; vooral bij rood, maar ook bij wit. Voordeel: de wijn hoeft niet door een pomp, wordt dus niet onnodig gestressed en er komt amper zuurstof bij.

Alleen: als je zo 200 flessen wilt vullen is dat toch best wel bewerkelijk. Laat staan als het er meer worden (en dat hopen we de komende jaren toch echt wel te bereiken..).

Vandaar dat we toch besloten hebben nog een klein investerinkje te doen: een ‘echte’ platenfilter. Afgelopen weekend rechtstreeks bij de fabrikant besteld (en daarmee een stuk goedkoper dan bij de wijnartikelen-winkels in Nederland – die allemaal hetzelfde ding verkopen maar de naam van de fabrikant om begrijpelijke reden een beetje verstoppen…).

Maar…. dit is ‘m dus:

colombo

Een Rover Colombo met pomp en filter voor 12 platen. 6 platen zou voor ons al ruim voldoende zijn maar met oog op de rode wijn die we over enkele jaren hopen te gaan maken (en waarmee een filterplaat veel sneller vol loopt) toch maar gekozen voor een iets ruimere capaciteit.. Erg benieuwd hoe dat gaat werken!

Tegelijk ook een hoop flessen besteld die vermoedelijk morgen geleverd gaan worden. Als alles binnen is, en het is even een dagje lekker weer gaan we proberen of we de oogst van 2015 in de fles kunnen krijgen!!

Ben je zelf wijnmaker, met hooguit enkele tientallen liters per jaar: de vinoferm filter staat op Marktplaats. Vraagprijs is 75 euro, maar voor 50 euro plus een flesje zelfgemaakte wijn mag je ‘m op komen halen.

Mocht je je afvragen hoe het staat met de restauratie van de wijnpers… Die vordert gestadig…. Hieronder de helft van de korf in zowel originele als (bijna) gereed-status.

pers2-1        pers1

Grote uitdaging is nog het vernieuwen van de drukplaat van de pers. Houtzagerijen kunnen dat wel leveren maar zitten er ook niet echt op te wachten, zo blijkt. Krijg ik ineens een mailtje vanuit Spanje. Van Peter, die daar met echtgenote en camper geniet van aangenaam klimaat: “ik heb nog wel wat geschikt hout liggen, 60 jaar oud, perfect droog en ongebarsten… en ook de apparatuur om daar de juiste vorm in te zagen!!.  Hout ‘met een verhaal’ bovendien… Enfin, het is nog even afwachten, maar het klinkt perfect en ik ben er alvast erg blij mee!

En ondertussen heb ik ook nog de defecte grondwaterpomp weer aan de praat weten te krijgen; wat belangrijk is als het straks tijdens de bloei toch weer zou gaan vriezen…

Enfin, 2016 heeft vooralsnog alles in zich een top-jaar te worden.! Nu alleen hopen dat ook het klimaat wil meewerken!