In de zomervakantie gaan we al vijf achtereenvolgende jaren met de kids naar Chateau Montrouant in Gibles.

We zijn an sich niet per se van de ‘vaste stek’, maar de sfeer daar bevalt ons telkens weer geweldig goed, het is een bijzondere camping. Gelegen in de Zuid-Westelijke Bourgogne, maar wel buiten de wijnregio. Nadat de druifluis begin 1900 alle planten vernietigden besloot men hier over te stappen op de beroemde Charolais Koeien.

 

Enkele uitzonderingen daargelaten. En één van die uitzonderingen is Montrouant, waar eigenaar Jean Michel Gruel zo’n 15 jaar terug alsnog enkele hectaren druiven aanplantte. Deels op de ronde berg waaraan het kasteel z’n naam ontleent. Heel bijzonder is dat hij zijn wijn geheel zonder sulfiet maakt. Dat is riskant, want het risico op fouten in de wijn is groot. Maar als het goed is is het ook echt goed. Om te proeven moet je echter op de camping staan; de wijn wordt niet in de winkel verkocht en alleen door de campinggasten gedronken…

 

Overigens kent Montrouant in voor- en najaar ook een wijnthema-week; in teken van snoei en oogst. Zie ook http://www.chateau-de-montrouant.com/ en Zoover.

 

 

Ofschoon de zomervakantie voor ons geen ‘wijntrip’ is helemaal niet verkeerd om toch tussen de druiven te lopen en met Jean Mi van gedachten te wisselen over vinificatie. En ach.. Pouilly Fuissé is op een dik half uur rijden dus dat komt dan ook wel goed.. 😉

Belangrijkste reden om hier telkens weer terug te komen is echter vooral de sfeer op de camping. Het is weliswaar een Nederlandse enclave; maar in de goede zin des woords. Geen naar de tenen-staarderij als je elkaar tegenkomt op de paden, maar altijd een vrolijke groet; ongedwongen. Geen glijbanen en animatieteams; en tòch amuseren de kids van alle leeftijden zich geweldig. Of het nu is tijdens de drie maal wekelijkse rondrit in de aanhanger achter de trekker; bij het zwembad of bij het nachtelijk kampvuur in het bos voor de wat oudere kinderen.

Geen a la carte restaurant; wel heerlijke pizza; wekelijks buffet met ham van het spit; heerlijke kip. En de bingo.. (iets waar ik normaal een bloedhekel aan heb) is hier gewoon leuk. Hoofdprijs is dat je de volgende ochtend het zwembad mag schoonmaken ;). Wel heel vervelend is de wekelijkse wijnproeverij op donderdagochtend om 11.00. En dat de met smetteloze douches dezelfde thermostaatkraan hebben als thuis ;).

Meest bijzonder is nog het persoonlijke contact met de (uitstekend Engels sprekende) eigenaren. Zo kent Jean Mi vrijwel iedereen op de camping, inclusief kids, binnen en dag bij de voornaam (en weet hij die zelfs het jaar erna nog!). Heel bijzonder.

Enfin, één van de redenen om dit bericht hier te plaatsen is dat ik afgelopen zomer wat heb ge-experimenteerd met ‘Sphere-foto’s’. Van die foto’s dus waarmee je helemaal om je heen kunt kijken; niet alleen panorama maar ook omhoog/omlaag. Kijk maar eens naar de prenten op deze pagina, ga er met de muis overheen en hou de linkermuisknop ingedrukt terwijl je de muis beweegt. Zie je stippen, blokken of pijltjes in beeld: klik er dan eens op en je ziet dat je verder wandelt. Zo kun je vrijwel de hele camping over, inclusief de wijngaard en visvijver helemaal onderaan.

 

En yep: in 2015 weer, maar dan (voor het eerst) met een eigen vouwwagen ipv Tentsetters. Eens zien hoe dat bevalt!