Vandaag samen met René de loods opgeruimd en schoongemaakt, zodat we klaar zijn voor de aanstaande oogstdagen.

Daarna ook even zuur en suiker van de druiven gemeten.

Gaat op dit moment vooral om twee zaken:

  • is de solaris al rijp om geoogst te worden?
  • kunnen we die oogst combineren met de oogst van de cabernet cortis?

De uitkomst van de meting geeft nog geen 100% uitsluitsel:

Qua zuur is de Solaris klaar om geoogst te worden; het suikergehalte willen we echter eigenlijk op minimaal 80 Oe hebben.
Daar staat echter tegenover dat de wespen nog steeds erg actief zijn, en dat er, mede als gevolg van wespenvraat, toenemend botrytis te zien is. We hebben besloten danwel 26 sept, danwel 3 okt de Solaris te gaan oogsten; afhankelijk van het weer en van de botrytis ontwikkeling.

De kans dat de Cortis dan ook rijp is voor oogst is niet al te groot; zeker omdat de druiven er erg gezond uitzien is de kans groot dat dat pas enkele weken later gaat gebeuren. Wel hebben we dan het risico dat de wespen, die nu op de solaris zitten, overvliegen naar de Cortis; en dat zou niet best zijn.. We’ll see.

De andere twee rassen zijn evident nog làng niet zo ver. De Souvignier ontwikkelt zich heel aardig, maar het zuur is nog véél te hoog. Om van de Johanitter maar te zwijgen. Als bekend: door de vorstschade loopt alles zo’n drie weken achter. Hopen dat het blad gezond blijft. Goede kans dat de oogst pas begin november zal zijn.

Vandaag ook weer eens een flesje van onze eigen Johanniter 2012 opengetrokken. Opvallende neus, beetje stuivend als een sauvignon blanc zelfs… Aanvankelijk wat te veel bitter/amandel in de smaak, maar met een stukje kaas erbij prima te doen. Johan heeft echt tijd nodig om in balans te komen; jammer die we die van 2013 zo snel gedronken hebben..

Ook de Johanniter 2013 ‘no 7’ nog eens geproefd. Die had (en heeft nog steeds) een foutje. Krijgt daarmee wat petroleum-achtigs, als een oude Riesling. In combinatie met het juiste gerecht kon dat nog best eens interessant kunnen zijn. Maarrr.. de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je wel héél veel verstand van wijn moet hebben om dit lekker te vinden ;). Nee.. dat wordt ‘m niet…

Enfin, over 1 of 2 weken de eerste oogst 2015.