Zoals in voorgaand bericht gemeld: we hadden een flink deel van de Johanniter nog niet geperst. We wilden die druiven nog een paar dagen gekneusd ‘op schil’ laten staan om te zien wat de invloed op smaak, aroma en kleur zou zijn. Met een laagje CO2 enigszins beschermd tegen oxidatie drie dagen in de loods laten staan.
De dagen en, vooral nachten, zijn koud geweest dus de druiven lijken het goed doorstaan te hebben. Overigens hadden we naast ‘ongeperste druiven’ ook nog het overblijfsel van de eerste persing toegevoegd.
Hier links zie je hoe René gisteravond de hand legde aan de aller-allerlaatste persing van 2015.
Het resultaat was hoger dan verwacht: nog eens zo’n 33 liter Johanniter-sap.
Wat ik niet verteld had is dat we ook het pers-restant van de Souvignier Gris bewaard hadden. Druiven die dus al een keer geperst waren, opgeschud en nog een keer geperst. Daar zal niet veel meer uitkomen, zo dachten we, maar ach.. als we toch aan het persen zijn nemen we die nog even mee. Wie weet wat we er van leren.
En dat was misschien nog wel het meest verrassende: vermoedelijk omdat de enzymen die de celwanden afbreken nu langer hebben kunnen inwerken bleek de opbrengst maar liefst 10 liter! En da’s toch even een dikke 10% extra rendement van de Gris. Echt wel even een leermomentje!
Op de foto zie je wat er dan overblijft: een behoorlijk compacte ‘koek’ van druivenschillen. Daar schijn je in de keuken nog van alles mee te kunnen doen, maar dat slaan we nu maar even over. Druk genoeg.
Kwaliteit van de Gris zal mogelijk wat minder zijn (ofschoon zuur, pH en suiker gelijk) dus we gaan de tweede persing van zowel Johanniter als Gris voorlopig apart vinifiëren.
Vanavond gaat e.e.a. op het gist.
Ondertussen gisteravond de malo aan de Cortis toegevoegd en gistvoeding aan het spul dat al staat te gisten. So far so good…
De vinificatie-actie tot dusverre en voor de komende twee weken: