Jantje huilt, Jantje lacht.

2016 is een uiterst verwarrend jaar.

Eerst uitgesproken optimistisch, enkele dagen later grote paniek, en nu weer optimisme!

Want… het ziet er ineens weer allemaal rooskleurig uit!

Aanvankelijk leek (valse?)meeldauw of zwartrot zwaar roet in het eten te gooien. De besmetting was weliswaar beperkt, maar in een paar dagen ernstig zichtbaar. Dat gecombineerd met wat we bij Wijngaard Baan hebben gezien (met zeker 80% oogstverlies) leidde tot enkele depressieve dagen…

Tegen beter weten in de druiven wel toegesproken. De gezonde druiven moed in gesproken, de aangetaste jongens vriendelijk verzocht rustig de tros te verlaten en de rest met rust te laten…

En… de wonderen zijn de wereld nog niet uit: precies dat gebeurde. De aangetaste bessen verschrompelden en vielen spontaan van de tros; de rest van de tros bleef compleet onaangetast. Wat nu precies de verklaring is zullen we mogelijk nooit weten. Was het de Fubol, de zwavel of gewoon de rijpingsfase? Geen idee. Feit is dat de bedreiging totaal geneutraliseerd lijkt.

Kijk maar hoe de Cortis (die het grootste risico liep) er nu bij staat:

cortis8

Man, wát een mooie trosssen. En amper een foutje te bekennen. En zelfs geen suzuki-fruitvlieg! Wonderbaarlijk herstel!

Ondertussen de Solaris:

solaris

ook dat ziet er goed uit.  Maarrr.. da’s ook één van de mooiste trossen. Want je ziet ook bruinverkleuring en die leidt na enkele dagen tot verschrompeling van de bessen. Da’s an sich niet erg, zolang er maar niet echt schimmel op komt. Bovendien gaat het de laatste dagen wel erg hard en hebben ook de vogels de Zuid-zijde van de wijngaard ontdekt.

We hebben de knoop doorgehakt en besloten komend weekend de solaris te gaan oogsten. Het zuur zal dan naar verwachting op zo’n 9 g/l zitten (da’s mooi) en het suiker op 90 Oe (dat kan beter maar is prima). We hebben enkele verschrompelde bessen gemeten op ruim 130 Oe (maar daar zit nog maar zo weinig sap in dat het amper van invloed zal zijn op het totaalgemiddelde).

We wilden eigenlijk een week later oogsten (komt agendatechnisch ook een stuk beter uit) en het weer voor komende week ziet er ook weer geweldig uit.. Maar we wagen het er niet op. Een week uitstel kan de helft van de oogst kosten. Dus we gaan danwel vrijdag, danwel zaterdagavond oogsten en kneuzen, enzymen erbij en dan een nachtje onder koolzuur laten inweken om de dag erna te persen.

We besluiten vrijdag 14.00 of het vrijdag/zaterdag of zaterdag/zondag wordt. Wil je komen kijken/helpen, bel me dan vrijdagmiddag even.. (06-11649313)