De Rondo is een druif die je in Nederland veel tegenkomt en een fruitig en toegankelijk wijntje oplevert.

Ook de Regent kom je veel tegen, maar is veel minder een allemansvriend. Hij heeft een vrij uitgesproken smaak, beetje pure chocolade-achtig, en daar moet je van houden. De Rondo en Regent worden ook wel gecombineerd (= blend) tot één wijn; al dan niet met houtrijping.

Zelf hebben we deze druiven niet geplant maar bij de eerste aanleg (helaas) gekozen voor de, toen nieuwe, VB 91-26-05. Achteraf een slechte keuze.

Die laatste hebben we inmiddels gerooid en vervangen door een andere blauwe druif PLUS er 100 extra geplant. Dat zijn de Cabernet Cortis en de Cabertin geworden. Reden dat we niet gekozen hebben voor de Rondo en Regent is dat we een ander wijntype nastreven. Wat meer ‘wijn met ballen’, waar de Rondo en Regent toch wat vlakker zijn. Nu eerst maar eens zien of dat lukt.

Nu onze VB 91-26-05 gerooid is hebben we echter geen blauwe druiven meer. Terwijl we wèl ervaring op willen doen met de vinificatie van rood (zodat we straks niet helemaal als absolute beginners met onze eigen blauwe druiven lopen te knoeien).

Op hemelsbreed een kilometer van Wijngaard De Hinn ligt de professionele wijngaard Baan. We zijn met grote regelmaat op bezoek bij Henk en Anja Baan; veel proeven, veel ervaringsuitwisseling en nu en dan de handen uitsteken. Baan heeft ondermeer Rondo en Regent staan en in 2012 hebben we van elk een kilo of dertig bij hen geplukt om daar vervolgens zelf wijn van te maken. En dat is best redelijk gelukt, al was het maar dat we daar, ook nu, veel van geleerd hebben. Ondermeer dat vinificatie van rood eigenlijk makkelijker is dan van wit. En dat je huis er erg lekker van gaat ruiken (tenminste: als je houdt van hoe een kroeg de ochtend na een wild feest ruikt…).

Enfin; zodoende dat bij De Hinn ook de etiketten ‘Rondo 2012’ en ‘Regent 2012’ tegenkomt; ook al staan die druiven niet in onze wijngaard.

Terzijde: dat laatste is gebruikelijker dan je denkt. Zowel in Nederland als daarbuiten: ook al staat er een bepaald chateau of domaine op het etiket – dat wil lang niet altijd zeggen dat de druiven daar ook gegroeid zijn…

Enfin,

Meer over deze druiven bij de Brabantse wijnbouwers: over de Rondo en over de Regent.