En wat voor de Cabernet Cortis geldt, geldt ook voor de Cabertin. Ook die druif hebben we gekozen op basis van wat we hebben geproefd bij Wijngaard Slingehorst. Meer in het bijzonder de ‘Niobe’ – misschien wel één van de beste rode wijnen die ooit in Nederland is gemaakt.

De Cabertin is een hybride die ontwikkeld werd door Valentin Blattner. Vandaar ook de typeaanduiding VB 91-26-17. Dat lijkt akelig veel op de inmiddels gerooide VB 91-26-05. Maar het belooft echt een veel sterkere druif te zijn. Zowel qua smaak als qua plant.
Naar verluidt is hij zeer resistent tegen allerlei schimmels en rottingen en weet hij behoorlijk hoog in de suikers te komen.

Qua smaak lijkt hij op de Cabernet Cortis, maar zou meer de Syrah-kant op gaan. Wij houden erg van de wijnen uit de Cornas-streek (100% Syrah) dus dat vinden we helemaal niet erg.. ook hier: een krachtige, tannineuze wijn die vermoedelijk vraagt om houtlagering.

We kunnen amper wachten, maar moeten geduld hebben tot minimaal 2015 voor we er de eerste druiven af kunnen halen (geplant in 2013).

Voor meer info over de Cabertin: zie Brabantse Wijnbouwers