Nadat ook in 2012 de oogst van de VB 91-60-05 (Cabernet Colognes) ronduit dramatisch was hebben we eindelijk de knoop doorgehakt en besloten die druif te rooien.

Zoals bij de Souvignier Gris al omschreven zijn we erg gecharmeerd van wat Wijngaard Slingehorst in Groenlo van druiven weet te fabriceren. En natuurlijk komt daar meer bij kijken dan alleen de druif zelf; de druif is wel de basis.

Op basis van een (uitgebreide ;)) proeverij bij Ton Lexmond hebben we dan ook besloten de VB te vervangen door de Cabernet Cortis. We willen immers ook wel weer eens een mooie rode wijn en wellicht rosé maken.

De Cabernet Cortis is ene kruising tussen de welbekende Cabernet Sauvignon en…. de Solaris! Mede vanwege dat laatste dus ook hier gekozen voor een langzaam groeiende onderstam – de 125AA (zie “solaris” voor uitleg).

De Cortis levert een stevige wijn met cassis en kersen als kenmerken. Heeft vrij veel tannines en daarmee ook rijpingspotentieel. Vermoedelijk nopen die tannines wel tot rijping op hout, wat de vinificatie met onze kleine hoeveelheden weer wat complexer maakt. Maar als het goed is daarmee ook een nieuwe dimensie oplevert. Het doel achter de wijngaard is meer weten over wijn. En daar zal de Cortis zeker toe gaan bijdragen.

De plantjes zijn in voorjaar 2013 in de grond gegaan. De eerste druiven hebben we op z’n vroegst in 2015. Nog even geduld dus..

Voor meer info over de Cabernet Cortis: zie Brabantse Wijnbouwers