Zoals je kunt lezen bij ‘even voorstellen’ doen we het werk met z’n vieren. Dat is an sich goed te doen, maar het werk in de wijngaard kent pieken en dalen. En soms zou het dan erg fijn zijn als er wat extra handjes zouden zijn. Vooral in de zomermaanden (als er veel gesnoeid en gefreest moet worden) als in het najaar (als de avonden te kort zijn om ’s avonds ‘kilometers te maken’). Uiteraard levert ook de oogst en de wintersnoei een piekje in de werkzaamheden en kent bovendien ook ons dagelijkse werk soms pieken, waardoor tijdgebrek.

De werkzaamheden variëren in de loop van het jaar en bestaan uit:

  • ‘dunnen van de planten’: wegbreken en ’toppen’ van scheuten, bladvrij maken tros-zone, dunnen van trossen
  • bemesting en ziekte bestrijding (veelal spuiten)
  • ongediertebestrijding (m.n. netten ophangen)
  • onkruidbestrijding (vooral frezen), gras maaien etc.
  • oogsten, persen
  • vinificatie (gisting, malo, overheveling)
  • bottelen
  • wintersnoei

Klinkt als heel veel werk, maar in de praktijk gaat het om, in totaliteit, gemiddeld, zo’n acht uur per week. Soms wat meer, soms wat minder.

Heb je wat tijd over, woon je in de buurt, en zou je het leuk vinden nu en dan, of juist regelmatig,  een paar uurtjes mee te helpen? Dan ben je van harte welkom. Man/ vrouw, leeftijd, achtergrond: allemaal niet zo belangrijk. Je hoeft ook geen kennis van wijnbouw te hebben, evenmin een wijnkenner (wat is dat?) te zijn. Wel ben je er bewust mee bezig, verdergaanddan de ‘Kaapse Pracht’ van de Aldi.

Belangrijkste is dat er ook een ‘persoonlijke match’ is: het is geen werk; het is hobby. En dan moet het vooral ook gewoon ontspannen en leuk zijn.

Zou je als vrijwilliger willen bijdragen aan wijngaard De Hinn? Bel of mail dan even met Hans (hans@dehinn.nl, 06-11649313).