contact
Wijngaard De Hinn is gevestigd in de Gemeente Wierden, meer precies de buurtgemeenschap Rectum.
Dat laatste klinkt onsmakelijk wellicht maar komt, naar verluidt, voort uit ‘Nederzetting bij de Regge’.
Wel hebben we een beetje onze twijfels over de benaming van onze wijn: ‘Rectum Rood’ of ‘Rectum Rosé’ zal wellicht niet iedereen aanspreken.
Vandaar dat we maar aan de veilige kant zijn gebleven en onze wijn noemen naar de naam van onze boerderij: ‘De Hinn’. Waar die naam vandaan komt weten we niet precies; de boerderij stamt uit 1820 er is door verschillende families bewoond. Eén daarvan zal vermoedelijk de bijnaam ‘De Hinn’ hebben gehad; zodoende ‘erve De Hinn’. Staat zelfs op de topografische kaart van het kadaster zo vernoemd.
Het adres:
Ypeloschoolweg 21
7642ND Wierden
06-11649313
RECTUM!! Da’s pas een gat!! 😉
17/09/2015 op 18:13
Hoi,
Wat een leuke hobby hebben jullie en wat maken jullie er ook een leuke site van. Ik ben (uiteraard) wijnliefhebber en heb met veel genoegen jullie leermomentjes doorgelezen. Erg vermakelijk en leerzaam! Ik ben op de site gekomen via wat youtube filmpjes. Eerst over snoeien en even later was ik getuige van het planten van de Savognier Gris.
Superleuk!
Groetjes,
Roy
07/10/2015 op 12:34
Dank voor je compliment!
07/10/2015 op 11:28
Hallo,
Ben als amateur ook voor het eerst keer wijn aan het maken van Solaris. Ik kwam terecht op je pagina en misschien weet u wel raad. Maandagavond 20 L Solarissap laten klaren met bentoniet, maandagochten overgeheveld en de gist er bij gedaan. Nu een uur of 28 later is er nog geen beweging in.
Welke ervaring heeft u met het op gang komen van de gisting, uren, 1 dag of meer?
Werken in de wijngaard is ontspannend maar nu er iets van maken eerder stresserend als het niet lukt 🙂
Groetjes Elias
07/10/2015 op 12:34
Dag Elias,
Ik herken de zorg. In onze eerste jaren hadden we ook veelvuldig last met het op gang brengen van de gisting.
Als dat 28 uur duurt hoeft dat geen reden tot paniek te zijn; ik heb ook wel eens gehad dat het meerdere dagen duurde. Maar je loopt dan echt wel risico op fouten en oxidatie.
En inderdaad: je zit echt wel in een erg belangrijke fase van het proces. Daarom even uitgebreid collegiaal antwoord; hoop dat je er iets aan hebt:
Zoals we het nu doen zien we meestal binnen 1 a 2 uur (!) een eerste blubje. Voor die tijd zie je, als je goed kijkt, ook wat activiteit in de vorm van kleine belletjes aan de oppervlak of dalende/stijgende bestanddelen. Pas na een dag is er meer duidelijke activiteit.
Type waterslot is overigens wel van invloed: we gebruiken van die kleintjes, met bolletjes; daarin zie je de activiteit het eerste. We hebben ook wel van die brede ‘schuif-jongens’, maar daar zie je de activiteit veel minder goed en kan lijken dat er niets gebeurt terwijl dat wel zo is.
Als de gisting niet op gang komt kan dat verschillende oorzaken hebben:
– gist niet goed
– voeding niet in orde
– te groot temperatuurverschil bij toevoeging van de gist na ‘weken’ (max 5 graden).
– te lage temperatuur irt type gist
– te weinig of juist te veel suiker
– te veel sulfiet
Mijn indruk is dat onze problemen uit het verleden vooral veroorzaakt werden door te veel sulfiet.
We deden toen vóór de persing tweemaal een toevoeging van 0,5 g/10l: éénmaal bij kneuzen, éénmaal bij persen. Tegenwoordig doen we alleen de toevoeging bij het kneuzen.
Wat we verder doen:
– gist kwartier laten weken in beetje water van 30 graden.
– laten afkoelen tot ca 20 graden (de most was ca 16 graden – het verschil mag max 5 graden zijn)
– ondertussen aan de most toevoegen van gistvoeding en, voor zover nodig, invert-suiker
– vervolgens de gist toegevoegd
We gebruiken Bioferm Cool gist (via Brouwland) – bewust omdat dat langzaam gist en op lagere temperaturen kan. De most staat op 15-17 graden. Als je een ‘standaard gist’ gebruikt kan het zijn dat die temperatuur te laag is.
Ik heb zo’n vermoeden dat ook bij jou het sulfiet wel eens het probleem zou kunnen zijn (heb je genoteerd wat je hebt toegevoegd?).
Als je dat herkent zou ik adviseren de most enkele keren ‘klaterend’ over te hevelen; dat vermindert het sulfiet. Vervolgens de gisting opnieuw op gang brengen. Met de fles gewoon in de woonkamer ;); althans op zo’n 20 graden. Evt gistvoeding toevoegen.
Veel succes; mocht je vragen hebben: bel gerust: 06-11649313
Hans
29/03/2016 op 19:01
Gutentag vanuit Rheinfelden, Zuid- Duitsland, waar ik me als Nederlander verschuil tussen mijn druiven. Nou ja, dat is wat ver gezocht want mijn Sauvignier gris en Muscaris zijn pas in hun 2e jaar en nu, eind Maart, dus wat te klein om een uit de kluiten gewassen wijnboer te verstoppen. Maar je hoort het al : alle ervaring die jullie zo pijnlijk opdoen en in je blog verwerken wordt hier met heel veel plezier gelezen en onthouden. Dus, bedankt voor je schitterende website en keep it up !
29/03/2016 op 19:14
Dank voor je compliment! En veel succes met je druiven; geduld is een schone zaak!
27/06/2016 op 18:23
Beste, heb vandaag een oude wijnpers uit de Elzas opgehaald, een restauratie project. De perskoffer heeft een inhoud van 85 liter. Houten duigen zijn niet meer bruikbaar. De koffer heeft twee ijzeren ringen maar ik heb maar twee pinnen om te koppelen, moeten er 4 zijn. Weet u de Franse naam voor deze pinnen? Hebt u gedacht aan verf speciaal geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie ? MVG Frans Joseph Brekelmans
20/09/2016 op 15:31
Dag Frans,
Excuus voor de wel zeerrr late reactie (je bericht was als spam gemarkeerd).
Nee, sorry. Ik heb geen idee hoe die pennen genoemd worden. Maar je zou eens kunnen informeren bij een ouderwetse smederij; ik denk dat het vrij eenvoudig te maken is.
09/08/2020 op 17:44
Beste mevrouw/mijnheer,
Verkopen jullie ook wijn van Sylvain Descombes?
We zijn er 2x geweest, maar nu door corona geen Franse trip. Of weten jullie een ander adres in Mederland?
Mvg
Evert Schut
17/09/2020 op 11:57
Dag Evert,
excuus voor de late reactie:
Wij verkopen zelf überhaupt geen wijn. Maar ik dacht niet dat zijn wijn in Nederland te koop is.
Ik hoop dat we volgend jaar alsnog weer een proeverij van zijn wijnen mogelijk is, en dan kun je ter plekke rechtstreeks bij hem kopen.