1.
Solaris overgeheveld en onder CO2 in de kelder gezet; zowel lek als pers.
Als eerder gemeld: het zuur van de lek is te hoog (ca 7,9) – malo lijkt niet aangeslagen; danwel weinig appelzuur aanwezig.
Zuur perswijn 6,6 g/l.
Nu enkele maanden laten staan – wel nog koud zetten om wijnsteen neer te laten slaan. Vermoedelijk tzt op de lek kalinat ontzuring; perswijn “zou zo de fles in kunnen”. Smaak minder typisch solaris dan eerder geproefd maar zeker niet slecht.
2.
Johanniter I:
Geplistst in twee gelijke delen:
twee flessen lek (elk ca 20l) plus een fles pers (ca 20 l) onder CO2 in kelder gezet. Hierop geen malo; straks wel koud zetten en vermoedelijk kalinat. Zuur lek 8,0, pers 7,6.
Op de andere helft op 10 november malo gezet – in plastic vaten op vloerverwarming.
3.
Johanitter II:
lek: 2 flessen ca 17 l elk – aangesuikerd naar 90 Oe + gistvoeding
pers: idem – 1 fles ca 18 l.