Tsjonge jonge, wát een zomer! Ook voor de druiven. En tuurlijk: het is pas zeker als het in het vat zit, maar langzaam maar zeker durven het toch echt wel te zeggen: 2018 wordt een topjaar, zowel kwalitatief als kwantitatief.
Afgelopen zaterdag, 8 september, de Solaris geoogst. Niet eens zo heel veel vroeger als vorig jaar (3 september) maar wel met véél beter waarden. En veel meer volume bovendien:
Vorig jaar hadden we een suikergehalte van 84Oe en 9 g/l zuur op een totale opbrengst van 56 kg.
Dit jaar hebben we 104 Oe, 6 g/l zuur en totaal 230 kg. Voor de Solaris (die altijd wel ergens last van heeft) heel veel. Uiteindelijk staat er nu zon 120 liter in de kelder te gisten.
Overigens moest de druif er nu echt wel af: door het hoge suikergehalte wordt de schil van de druif aangetast en waren er al een hoop druiven aan het ‘verkrenten’. Overigens zonder ongewenste schimmels; dus die krentjes hebben we nogenoeg integraal meegeperst. Daar komt weliswaar weinig sap van af, maar het draagt wel iets bij tot het suikergehalte (want die krenten waren 160 Oe of hoger).
Wat betekent dat nou, die 104 Oe? Dat we zonder suiker toe te voegen tot een alcoholpercentage komen van 13 a 13,5. Het zuurgehalte is echter wel aan de lage kant. Tijdens de vinificatie zal daar nog een gram af gaan, en lager dan 5 willen we het toch niet in de fles hebben. Goede kans dat we t.z.t. zullen besluiten toch wat te blenden met Johanniter, ook om te voorkomen dat de alcohol gaat overheersen. Enfin, luxe probleem; we zijn bij met deze waardes.
En ook de overige druiven doen het erg goed. Van de cabertin verwachten we zo’n 150 a 200 kg te oogsten. De Johanniter, Cabernet Cortis zullen ruim 300 kg opleveren, de Suvignier Gris misschien wel 400. ALS de suzuki fruitvlieg ons met rust laat tenminste!
De suiker/zuurwaardes van de overige druiven op dit moment:
- Joanniter 78Oe/8 g/l
- Gris 82 Oe/9 g/l
- Cabernet Cortis 84Oe/7,8 g/l
- Cabertin 82Oe/10 g/l
Verwachting op dit moment is dat we de beide blauwe druiven op 22 sept gaan oogsten, de Johan en Gris een week later.
Hieronder wat prenten van afgelopen weekend. Met dank aan alle helpende handen!