Gedurende de winter, nadat de gisting is afgelopen, gebeurt er eigenlijk niet zo heel veel. De wijn staat dan in grote flessen in de kelder te wachten op wat komen gaat.

Maar nu en dan moet je natuurlijk even proeven hoe het ervoor staat. Dan haal je met zo’n ‘winethief’ een glaasje (of twee) uit de fles.

Normaal moet je dan zorgen dat je de fles weer tot aan de rand bijvult, om te voorkomen dat de wijn door de zuurstof gaat corroderen. Da’s niet handig, zeker niet als je vaak proeft.

We hebben daarbij helemaal zelf uitgevonden (echt waar; staat nergens in de boekjes!) dat het wel handig zou zijn een inert gas te gebruiken. René wist twee aquariumtankjes op de kop te tikken en die te laten vullen met vers CO2. Elke keer na het proeven spuiten we wat CO2 in de fles en is de wijn weer helemaal beschermd. Werkt uitstekend!

Later leerden we, tijdens onze wijntrips, dat ze in Frankrijk (behalve in eikenhouten vaten) niet anders doen… 😉


“binnenkort bottelen”

From even proeven van de oogst 2011. Posted by Wijngaard De Hinn on 5/05/2012 (6 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2